Potencijali biomase u Srbiji
Potencijali biomase u Srbiji

Potencijali biomase u Srbiji

Potencijali biomase u Srbiji

Kada kažemo biomasa u Srbiji, odnosno, kada pričamo o biomasì u poljoprivredi onda se, pre svega, misli na biljne ostatke iz biljne, voćarske i vinogradarske proizvodnje. Procenjeno je da se svake godine proìzvede ukupna količina od 12,5 miliona tona biomase u Srbiji, od čega u Vojvodini 9 miliona tona (72%).

Od ove količine 1/4 biomase može da se koristi za zaoravanje ili kao prostirka za proizvodnju stajnjaka u cilju povećanja plodnosti zemljišta, 1/4 može da se koristi za proizvodnju stočne hrane, 1/4 za proizvodnju toplotne energije i 1/4 za ostale svrhe. Od ukupne količine biomase namenjene u toplotne svrhe 2.794.000 tona može da se uštedi ekvivalentna količina od 948.600 tona ekstra lakog ulja za loženje. Identična količina dizel goriva troši se u celokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Vojvodini.

Podaci su uzeti iz studije „Potencijali i mogućnosti briketiranja i peletiranja otpadne biomase na teritoriji pokrajine Vojvodine“ Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine iz 2007. godine.

Polje